In vreme de criza, CCIB premiaza performanta

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat joi, 29 octombrie a.c., Topul firmelor din municipiul Bucuresti. Manifestarea, aflata la editia a XVI-a, a devenit traditionala pentru mediul de afaceri bucurestean si are ca obiectiv evidentierea celor mai performanti operatori economici ce isi au sediul social pe raza municipiului Bucuresti.

La eveniment au participat, alaturi de oameni de afaceri de succes, personalitati marcante ale lumii universitare si stiintifice, oficialitati de la nivelul primariilor de sector si organizatiilor neguvernamentale – asociatii profesionale, camere de comert, organizatii patronale. Printre oficialitatile care au onorat invitatia Camerei s-au aflat prof. univ. Ecaterina Andronescu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, prof. dr. ing. Mihai Mihaita, presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, precum si primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

In cuvantul de deschidere, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, a apreciat faptul ca performantele companiilor aflate in top la aceasta editie sunt cu atat mai meritorii, cu cat au fost rasplatite rezultatele obtinute in 2008, an marcat, in a doua parte, de efectele uneia dintre cele mai puternice crize economico-financiare pe care le-a cunoscut lumea.

In realizarea clasamentului, Comisia de validare special constituita din reprezentanti ai conducerii CCIB si ai organizatiilor patronale si profesionale din toate domeniile de activitate a luat in calcul atat indicatori strict economici, cum ar fi cifra de afaceri, profitul din exploatare si rata profitului, cat si indicatori ce reflecta implicarea in cresterea competitivitatii companiei, respectiv efortul de dezvoltare, eficienta utilizarii resurselor umane si a capitalului angajat.
Din cele 141.934 firme bucurestene care au depus bilantul aferent anului 2008, 59.190 firme (41,7% din total) au indeplinit cumulativ criteriile stabilite in metodologia de realizare a Topului firmelor din municipiul Bucuresti, in crestere cu 17.679 firme fata de editia precedenta. De altfel, economia Bucurestiului este mai putin afectata de criza economico-financiara, un argument in acest sens fiind nivelul ratei somajului. Astfel, rata somajului din Capitala era, la sfarsitul lunii septembrie a.c., de 2%, mult mai redusa decat cea inregistrata la nivel national, care se cifreaza la 6,9%.

CCIB a premiat anul acesta 1.663 firme, in cadrul a 51 de grupe de activitati, structurate pe sase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare si hi-tech; industrie; constructii; servicii; comert, export, turism; agricultura, pescuit, piscicultura – si, in cadrul fiecarui domeniu, pe cinci clase de marime – intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microintreprinderi.

„Nu trebuie sa uitam ca laureatii nostri fac parte din cea mai dinamica si puternica comunitate de afaceri. Bucurestiul concentreaza 18% dintre comerciantii activi la nivel national si 20% dintre salariatii tarii. Firmele din Capitala realizeaza 35% din importurile la nivel national si 17% din exporturile Romaniei“, a subliniat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

Indiferent de domeniul din care provin, premiantii sunt mandri de realizarile lor si spera sa se regaseasca si in anii urmatori in Top-ul firmelor bucurestene. Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ion Gheorghe, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurii Bucuresti a declarat: „Ne simtim foarte bine in postura de premianti. Este meritul intregului colectiv, trofeul apartine oamenilor, pentru ca ei sunt cei care au depus eforturi deosebite pentru a-l obtine“. In aceeasi nota se situeaza si declaratia lui Razvan Parvu, director marketing si strategii la ERICSON: „Premiul obtinut astazi reprezinta recunoasterea unor eforturi pe care le depunem in domeniul nostru de activitate, atat pentru propria perfectionare, cat si pentru servirea ireprosabila a partenerilor de afaceri. Multumim Camerei pentru acest trofeu si promitem ca nici pe viitor sa nu dezamagim“. La randul sau, dr. ing. Mihai Emilian Sofian, director general al Rematholding a spus: „Suntem motivati si mobilizati, ca atare vom face tot ce ne sta in putinta sa ne mentinem acest loc si la viitoarele editii ale Top-ului“.

Investitiile companiilor bucurestene in protectia mediului, inclusiv in tehnologii nepoluante, colectarea selectiva a deseurilor, inlocuirea unor materii prime si materiale cu impact negativ asupra mediului cu altele nepoluante au fost recompensate de Camera bucuresteana la Top-ul Protectiei Mediului, organizat in colaboare cu Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti.

Cu aceeasi ocazie, CCIB a acordat, pe baza datelor de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Trofeul creativitatii, premiind astfel, pentru a IX-a oara consecutiv, inventivitatea si curajul de a implementa solutii novatoare in randul intreprinzatorilor din Capitala.

Sponsori principali: SC Apulum 94 SRL; G4S
Sponsori: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masuratorii; Lazar Group Comex SRL; Media Trust; Rominvent
Business media partners: The Money Channel; Business Standard; NewsIn
Parteneri media: Radio Romania Actualitati; Radio Bucuresti; Ziua; Curierul national; Bursa; Economistul; Agerpres; Mediafax; Top Business; Finante si afaceri; Ziua Cargo; Business Press; Business Adviser; Business Point; Mesagerul energetic; Petroleum Industry Review; Monitorul de petrol si gaze; Afacerea

Biroul de Presa al CCIB